Éjjeli Menedékhelyünkön nyáron 35, télen 50 utcán élő hajléktalan nő számára nyújtunk szolgáltatásokat, a szálló minden nap 18.00-08.00 óráig tart nyitva. Anyát gyermekkel az intézmény jellegéből adódóan egy éjszakára sem tud fogadni.

 Az intézményben feltétel nélkül, térítésmenetesen igénybe vehető szolgáltatásokat biztosítunk a hajléktalan hölgyeknek.

Foto: Buzás Endre

Szolgáltatásaink:

 

- alvási, fürdési, mosási, szárítási lehetőség (az ehhez szükséges szerek és eszközök biztosítása),

- ételmelegítési lehetőség (az ehhez szükséges technikai eszközök biztosítása),

- vacsora, tea, reggel meleg ital

- érték- és csomagmegőrzési lehetőség (egy éjszakára),

- egészségügyi alapprogram: szakápolói ügyelet biztosítása, alapvető gyógyszerek, pályázati források bevonása révén vényköteles gyógyszerek kiváltása, egyszerű kötözések (orvosi utasítás alapján),

- segítség a szociális ügyintézésben (hetente kétszer nappali ügyintézés),

- ruházat pótlásának, cseréjének biztosítása (adomány segítségével),

- könyvek, újságok biztosítása,

- előre egyeztetett és szervezett módon filmvetítés, hetente szakorvosi rendelés,

- internet-hozzáférés biztosítása, szükség esetén segítségnyújtás az alapfokú számítástechnikai ismeretek elsajátításában,

- akivitást segítő, szabadidős, önkéntes programok szervezése (például színházi előadások látogatása, szemétszedés, bántalmazást feldolgozó csoport, versmondó csoport, kreatív foglalkozások, stb).

 

Ügyfeleink nyugalmáról a nyitva tartás teljes ideje alatt szociális munkások gondoskodnak: 18.00-22.00 óra között  két szociális munkás tart ügyeletet, 22.00-08.00 óra között  az éjszakás feladata a nyugodt pihenés körülményeinek biztosítása.

 Fotó: Buzás Endre Foto: Buzás Endre

A szálló két szinten működik: a felső szinten helyezkednek el a lakószobák, a vizes blokk (3 zuhanyzó és 4 mellékhelyiség), és az ügyeleti szoba, valamint az értékmegőrző. Továbbá ezen a szinten áll rendelkezésre a gépesített mosókonyhánk, illetve itt fogyaszthatják el az általunk szolgáltatott vacsorát, meleg teát, valamint itt alakítottuk ki a betegek elkülönítésére szolgáló helyiségeket is. A lakószobák száma a téli időszakban öt, melyek közül egy 14, egy 10, egy 11, egy 8, egy pedig 7 ágyas.

 Lakóink felvételéről az ügyeletes szociális munkás dönt a férőhelyek tükrében (a szállóra jelentkező ittassága, bódult állapota nem kizáró ok). Munkatársunk a beengedés után megmutatja az ágyat, vacsorát, törölközőt ad, s segíti az alapvető higiénés szükségletek kielégítését (például szappan, sampon, stb. biztosításával). Az intézményben dolgozó szociális munkások feladatai közé tartozik  többek között ügyfeleink egészségi és mentális állapotának nyomon követése, probléma esetén a szükséges lépések megtétele.

 Az intézményi együttélés szabályairól, s az ezek megsértése esetén alkalmazható szankciókról, valamint az értékmegőrzésről, az általunk nyújtott szolgáltatásokról a házirend ad felvilágosítást, melyet minden újonnan érkezővel ismertetünk, illetve az intézményben több helyen olvasható. A fenti okok miatt különösen nagy hangsúlyt fektetünk a szociális munkások tevékenységére, hiszen az ő feladataik közé tartozik a szállón való nyugodt pihenés feltételeinek megteremtése, az esetlegesen felmerülő konfliktusok megelőzése és kezelése, a kliensek problémáira segítségkérési lehetőségek kínálása.

 

Fontos értéknek tartjuk azt, hogy szolgáltatásaink feltétel nélkül vehetőek igénybe, hiszen így a ténylegesen utcán élő, nagyon rossz állapotban lévő hajléktalan nőknek is intézményes segítő kapcsolatot kínálunk.

 

Hogyan lehet bekerülni?

 

Miután a szálló egy éjszakára nyújt szállást, érkezési sorrendben lehet bekerülni. Fontosnak tartjuk, hogy az intézmény alacsonyküszöbű, a bekerülésnek nincsenek feltételei, egyetlen korlátot a férőhelyek száma jelent. Ezt amiatt tartjuk nagyon fontosnak, mert így a nagyon rossz állapotban lévő, a rendszerrel bizalmatlanabb hajléktalan nőknek is intézményes segítségkérési lehetőséget kínálunk.