laci portre logo

„A nagyobbik gyerekünk, Lili is itt lakik velem, most 4 éves. Vele szereztem tapasztalatot, hogyan kell ellátni egy kicsit. Szerencsém van Elizabettel, mert nagyon rendes. A testvérével sokkal nehezebb, azonnal akarja a dolgokat és nem enged egykönnyen, ha nem kapja meg” – mondja Laci, és fúj egy nagyot, amikor elmondja, hogy milyen műsor következik ilyen esetben. Azt is elmondta ezzel kapcsolatban, hogy a családok átmeneti otthonában vannak szabályok, például a lakókat arra ösztönzik, hogy szebben beszéljenek a gyerekükkel, és nem tagadta, hogy ő is el tudja veszíteni a béketűrését a nagyobbik gyerek viselkedése miatt. Látszik az arcán, hogy ebben a helyzetben nincs könnyű dolga, de alkalmazkodnia kell.

Az anya mindennap meglátogatja őket a XVII. kerületi otthonban, jelen van a gyermekek életében, az apa ezekben az órákban tudja intézni az ügyeket. A negyvenes éveiben járó Laci korábban mosogatott, takarított, gyártósoron volt, legutóbb egy hulladékszelektálással foglalkozó cégnél dolgozott. Ügyes kezű ember, elmondása szerint nem rohan azonnal szerelőhöz, mielőtt maga hozna rendbe valamit. Megtudjuk tőle, hogy a munka miatt sokat agyal, mert jelen állás szerint a kislánya egyéves koráig nem tud dolgozni, csak akkor viheti bölcsődébe. Hozzátette, hogy nehéz helyzetükben a lakhatásban támogatást kapnak a RÉS Alapítványtól, és részesülnek az élelmiszer adományokból is. „Igyekszünk mindent megvenni saját erőből, amit csak lehet. Most, hogy elfogyott a pelenka, kértem párat, de gyorsan pótoljuk. A családi kimozdulásaikat általában a vásárlással kötjük össze” – mondta az apa.

A kis lakás nagy érték, főleg két gyerekkel

A család napja mai is úgy kezdődött, hogy Laci ellátta a gyerekeket, azután elindultak hármasban az óvodába, ebéd után – Elizabet már nem szopik, a tápszert szívesen fogadja – csendespihenő következik. A napi rutin része a takarítás, rendrakás és mosogatás a saját szobában. Déltájban sugdolózva beszélgettünk Laciék kis szobájában, nehogy felébresszük a csendesen alvó Elizabetet, aztán koradélután Laci elindult vele Liliért az óvodába. Három órakor érkezik meg az otthonba az anyuka és tehermentesíti őt. Az esték csendesek, az apa bekapcsolja a tévét Lilinek, amíg megy a mese, ő telefonozik, aztán villanyt olt.

Laci kevés szóval bár, de kifejezte, hogy ez a kis lakás nagy érték, főleg két gyermekkel. Vágyott, de nehezen elérhető célnak tartja az önkormányzati bérleménybe költözést, valószínűbbnek érzi, hogy a családok átmeneti otthona lesz a hely, ahol lakni fognak.

Nálunk negyven lakó van, ebből huszonnégy gyermek. Sok mindent el fogunk mondani arról, hogyan próbálunk segíteni nekik, változást elérni, és persze a nehézségeket sem fogjuk elhallgatni, mert nem sikerül minden. Azért kezdtünk bele ebbe a sorozatba, mert abban bízunk, hogy érdekel másokat is, milyen az élet nálunk, a RÉS Alapítvány családok átmeneti otthonában.