Foto: Buzás Endre

Családok Átmeneti Otthona:

 Az intézményünk „vegyes profilú”, specialitása az, hogy minden olyan formációt családként kezel, mely családnak definiálja magát és a velük élő, általuk gondozott, nevelt gyermek(ek) jogi státusza, elhelyezése rendezett.

 Az intézményben napi 24 órában elérhető a munkatársunk, akihez a családok fordulhatnak a felmerülő problémáikkal, szükségleteikkel.

 

 Szolgáltatásaink:

- lakhatási lehetőség biztosítása (elhelyezés családonként külön lakószobákban)

- 24 órás ügyelet biztosítása szakszemélyzet által

- szociális munka (egyéni és közösségi szociális munka eszközeivel)

- krízisintervenció

- jogi és pszichológiai segítségnyújtás (jogász és pszichológus üzemszerűen elérhető az intézményben)

- a gyermekek tanulásának segítése fejlesztőpedagógus alkalmazásával - kisgyermekkortól történő egyéni-és csoportos fejlesztés

- ügyintézésekben történő tanácsadás, szükség esetén segítségnyújtás

- az alapvető, a gyermek ellátásához nélkülözhetetlen eszközök, élelmiszerek, a napi életvitelhez szükséges alapvető háztartási eszközök biztosítása (például ágynemű, törölköző, edények, bútorok, szükség esetén pelenka, gyógyszerek, stb.), főzési, mosási lehetőség

- alternatív, a szülői, illetve családi aktivitást segítő programok szervezése a családok, gyerekek részére

- internet-hozzáférés biztosítása

- önkéntes programok szervezése, fogadása

- kapcsolatfelvétel segítése a helyi, illetve a területileg illetékes ellátórendszer intézményeivel (például bölcsőde, óvoda, iskola, család-és gyermekjóléti szolgálat/központ, gyermek-illetve felnőtt háziorvosi szolgálat, védőnői szolgálat, munkaügyi központ, nevelési tanácsadó, stb.)

 A szakmai program kialakítása során figyelembe vettük a krízishelyzetbe került családok ellátásában tapasztalható hiányokat, s erre, illetve a hatályos jogszabályokra figyelemmel alakítottuk ki a részükre biztosítandó, kínált szolgáltatásainkat., s igyekszünk folyamatosan és rugalmasan reagálni a felmerülő igényekre.

 A szolgáltatásaink kialakításánál vállalásunk, fontos szempontunk a KÉPESSÉ TEVÉS, valamint a HOSPITALIZÁCIÓ ELKERÜLÉSE.

 Jellemzően sosem egy ok nevezhető meg a bekerüléskor, hanem a problémák komplex megjelenése miatt szükséges és indokolt az intézményi ellátás, a szakemberek segítsége.

 

Mi a célunk?

- problémák és erőforrások feltérképezése

- lehetőségek feltárása

- fejlesztési irányok meghatározása

- erőforrások megerősítése, bevonása, képessé tevés

Fő célként azt fogalmaztuk meg, hogy a nálunk töltött idő alatt a hozzánk beköltöző, krízishelyzetben lévő családok belső erőforrásai megerősödjenek, bővüljenek annak érdekében, hogy a bekerüléskori helyzetükhöz képest változást érjenek el. Bátorítjuk a szülőket arra, hogy a személyiségükben is megerősödjenek annyira, hogy a saját sorsukkal kapcsolatosan kompetensnek érezzék magukat, hogy nőjön az önbecsülésük, nagyobb legyen az önbizalmuk, a hitük a változásban. Fontosnak tartjuk, hogy a rossz helyzetük miatti pszichés deprivációt is csökkentsük, a családi kapcsolatokat erősítsük, eltérő szülői mintákat is megmutassunk (erre az önkéntes programjainkon sok lehetőségünk is van).

Mindezeken túl nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek jólétének növelésére, mentális és fizikai állapotuk stabilizálására, fejlesztésére, s munkatársaink segítséget nyújtanak ahhoz, hogy minél több lehetőségük legyen a fejlődésre, a képességeik kibontakoztatására.

Segítő munkánk egyik fő célja a családokkal együttműködve a képessé tevés a szülői kompetenciák fejlesztése, erősítése.

 

Hogyan lehet bekerülni?

 

Ha van szabad férőhelyünk, akkor a munkatársaink egy elhelyezési kérelem benyújtása után felvételi beszélgetésen találkoznak a jelentkező családdal, ahol  átbeszélik a család aktuális helyzetét, milyen segítséget várnak tőlünk, milyen lehetőségeik vannak, mi vagyunk-e azok, akik valóban segíteni tudnak nekik. Sokszor már az első interjú alatt olyan információkat, szempontokat tudnak adni munkatársaink, melyek megoldáshoz segítik a jelentkezőt.

A felvételi beszélgetés után az intézményt működtető szakmai team dönt a bekerülésről, amiről értesítjük a családokat.

A bekerülés során az ellátási szerződésben foglalt kötelezettségeink mentén elsősorban a X. és a XVII. kerületi önkormányzat ellátási területéről tudunk fogadni családokat.

Az aktuális férőhelyekkel kapcsolatosan ügyeletes munkatársaink tudnak felvilágosítást adni a 20/334-02-81 és a 06/1/258-58-95-ös telefonszámokon, valamint a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, felvételi kérelem formanyomtatvány letölthető ITT.